ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3% υποχώρησε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

Στο 3% υποχώρησε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο

Στο 3% επιβραδύνθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τριμήνου του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου κατά το 3ο τρίμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση κατά 3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2012 (για την ακρίβεια -2,96%).

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναθέωρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ο ΑΕΠ των δύο πρώτων τριμήνων του 2013, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (Οκτώβριος 2013), καθώς και νεότερες εκτιμήσεις επί των βραχυχρόνιων δεικτών.

Η ύφεση στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 αναθεωρήθηκε από το 5,8% στο 5,5% και η ύφεση για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2013 αναθεωρήθηκε από το 3,8% στο 3,7% .

Σε μέσα επίπεδα, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η ύφεση διαμορφώθηκε στο 4,06%.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι τα στοιχεία των πρόσφατων τριμήνων παρουσιάζονται με επιφύλαξη λόγω μεθοδολογικών θεμάτων που αφορούν τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ. «Η ΕΛΣΤΑΤ είναι στη διαδικασία αντιμετώπισης τους με εντατικές εργασίες που θα συμπεριλάβουν και συνεργασία με τη Eurostat», τονίζεται.