ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προτείνει η ΕΣΕΕ για την σωτηρία του ΟΑΕΕ

Τι προτείνει η ΕΣΕΕ για την σωτηρία του ΟΑΕΕ

Αλλαγή της ασφαλιστικής προσέγγισης ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στο «πακέτο» προτάσεων που κατέθεσε για την σωτηρία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η αλλαγή αυτή εκτιμάται πως θα αποφέρει ετήσια έσοδα στον ΟΑΕΕ, από τους «ενεργούς» οφειλέτες, 994 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 80% των ενεργών ασφαλισμένων, 808 εκατ. ευρώ εάν το ποσοστό συμμετοχής προσεγγίσει το 65% και 621 εκατ. ευρώ σε περίπτωση συμμετοχής του 50% των 388.000 οφειλετών του Οργανισμού.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ σε σχέση με το ασφαλιστικό οικοδόμημα των εμπόρων, βασίζεται στη λογική ότι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να στηρίξουν και όχι να γκρεμίσουν τον ΟΑΕΕ, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

Η πρόταση της ΕΣΕΕ, όπως υπογραμμίζεται, επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός μοντέλου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των εμπόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, διεκδικεί την αποποινικοποίηση των οφειλών, την αποσύνδεση της θεώρησης οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας από τις οφειλές, την ενεργοποίηση του λογαριασμού ανεργίας και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πέραν δηλαδή του επιδόματος και την επανέναρξη καταβολής τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης από τους «ανενεργούς» ασφαλισμένους λόγω παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στη λύση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης από την μετατροπή των οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες.