ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Βρούτσης: Από το 2014 η ανεργία θα μειώνεται

Γ.Βρούτσης: Από το 2014 η ανεργία θα μειώνεται

Η ανεργία έχει προσεγγίσει το ανώτερο σημείο του κύκλου της και από το 2014 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στα διαθέσιμα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη».

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μέχρι τότε όλοι εμείς, η πολιτεία, τα υπουργεία, ο ΟΑΕΔ, οι άλλοι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας την ανάκαμψη», σημείωσε.

Γι' αυτό το λόγο, επισήμανε, «αξιοποιούμε σήμερα κάθε διαθέσιμο πόρο για τη στήριξη των ανέργων, ιδιαίτερα των νέων και των νοικοκυριών που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο».

Οι δράσεις με τις οποίες στηρίζονται 125.000 θέσεις εργασίας είναι οι εξής:

1) 45.000 άνεργοι νέοι απέκτησαν «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας μέσα στο 2013, ενώ άλλοι 75.000 νέοι θα εισέλθουν στην απασχόληση στις αρχές του 2014.

2) Αυτή την περίοδο 50.000 άνεργοι (και άλλοι 50.000 το 2014) τοποθετούνται σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες και σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

3) Επεκτείνεται το επίδομα ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους και μακροχρόνια ανέργους, ενώ θεσμοθετείται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε ακόμα στην αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ που προωθεί το υπουργείο, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες Απασχόλησης της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας.

Στόχος, όπως είπε, είναι να βγει ο ΟΑΕΔ να βγει από το «καβούκι» του, να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσεων, καθώς και να στηρίξει τους άνεργους με νέα, καινοτόμα, χρηματοδοτικά εργαλεία.

Διαβάστε επίσης:

Στο 27,3% παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο

Στα 854.000 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Σεπτέμβριο