ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιρλανδία και Ισπανία αποχαιρετούν το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης

Ιρλανδία και Ισπανία αποχαιρετούν το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης

Η Ιρλανδία και η Ισπανία ετοιμάζονται να εξέλθουν από τα προγράμματα στήριξής τους, ενώ και οι δύο χώρες διαβεβαίωσαν ότι δεν θα χρειαστούν έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές τους. Πρόκειται για τις πρώτες χώρες της ευρωζώνης που ολοκληρώνουν τα προγράμματα στήριξής τους.


«Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο πρόεδρός του, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος συνεχάρη τις δύο χώρες.

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρώτη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της όπως αναμενόταν στις 15 Δεκεμβρίου «χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων».

Οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές και τα δημοσιονομικά της χώρας υπό έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2014.

Την ανακοίνωση αυτή χαιρέτισε αμέσως η τρόικα των πιστωτών της Ιρλανδίας: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Η έξοδος από το πρόγραμμα θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς πιστωτές ότι οι προσπάθειες προσαρμογής της Ιρλανδίας απέδωσαν», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν.
«Αν και παραμένουν οι αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, η Ιρλανδία βρίσκεται σε ισχυρή θέση στην αγορά χρέους και έχει ένα σημαντικό μαξιλαράκι ασφαλείας», εκτίμησε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του.
«Η πρόοδος ήταν σημαντική», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ιρλανδικής κυβέρνησης να λάβει όλες τις απαραίτητες ενέργειες όπου χρειαστούν».
Μιλώντας στο ιρλανδικό κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε ότι η χώρα του πηγαίνει «προφανώς στη σωστή κατεύθυνση», όμως μένει «ακόμα μακρύς δρόμος».

Belgium620x349

Εξάλλου και η Ισπανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξής της χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε σήμερα από το Eurogroup.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της Ευρώπης να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση τους.
Η βοήθεια που προσέφερε ο ΕΜΣ «κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά», επεσήμανε η ανακοίνωση.
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίνδος υπογράμμισε ότι η κατάσταση στη χώρα του ήταν «πολύ διαφορετική» από αυτή στην Ιρλανδία, διότι η Μαδρίτη συνέχισε να χρηματοδοτείται από τις αγορές στη διάρκεια της περιόδου που λάμβανε βοήθεια.
Ο ντε Γκίνδος πρόσθεσε ότι: «Το τέλος του προγράμματος βοήθειας της Ισπανίας είναι καλά νέα όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για την Ισπανία και για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πήρε μέρος στο σημερινό Eurogroup, εκτίμησε ότι: «Αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές μας της σταθεροποίησης και της άμυνας του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι επιτυχείς και σωστές».

Ο γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε από την πλευρά του: «Μόλις πριν ένα χρόνο η ευρωζώνη ήταν εύθραυστη, ασταθής, απειλούνταν με εξαφάνιση ή διάλυση. Εργαστήκαμε σκληρά όλοι μαζί για να υπάρχει τώρα σταθερότητα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».

Όμως ο Ρεν προειδοποίησε ότι τόσο η Ισπανία, όσο και η Ιρλανδία παραμένουν αντιμέτωπες με προκλήσεις, προσθέτοντας ότι αυτές «σχετίζονται κυρίως με τα αυξημένα ποσοστά ιδιωτικών και δημόσιων χρεών».

Ενώ και ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε: «Μένει να γίνει περισσότερη δουλειά, να προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις. Οπότε δεν είναι το τέλος των προβλημάτων για καμία από τις δύο χώρες».