ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση - «βόμβα» Σπυρόπουλου για κατάργηση της επικουρικής σύνταξης

Πρόταση - «βόμβα» Σπυρόπουλου για κατάργηση της επικουρικής σύνταξης

Την κατάργηση -ουσιαστικά- της επικουρικής σύνταξης, μέσω της συγχώνευσής της με την κύρια, πρότεινε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Μιλώντας στην ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επμελητηρίου, ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου», μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και κατ' επέκταση αποδεκτό ότι τα επαγγελματικά ταμεία είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικής ασφάλισης, με τη συνευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών και ταυτόχρονα μια δομή που η συμμετοχή του εργαζόμενου ασφαλισμένου σε αυτή είναι απολύτως εθελοντική» είπε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα τμήματα σύνταξης, υπηρεσίες υγείας και άλλες παροχές.

Ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε, σε βάθος 4 - 5 ετών, την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία και παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε:

• Στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με την ενοποίηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ (με διατήρηση τριών διακριτών κλάδων) σε ορίζοντα τετραετίας.

• Στη προώθηση της «συνέργειας» κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης.

• Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους.

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, ανέφερε, τέλος, ο διοικητής του ΙΚΑ, θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες (κύρια-επικουρική ασφάλιση, επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση).

.