ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρση αντικινήτρων για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών

Άρση αντικινήτρων για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών

Η σημασία της χάραξης εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας και η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων,επισημάνθηκε στo πλαίσιο της διοργάνωσης του Exports Money Conference 2013.

Ο γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Μελάς, επισήμανε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού προϊόντος της Ελλάδας πρέπει να βασίζεται κυρίως στην ιστορία της, σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας μάρκετινγκ και περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας τοπικού χαρακτήρα.

Ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Ιατρίδης, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Δούκας Μαρινόπουλος, σημείωσε ότι πρέπει, το συντομότερο, να αρθούν όλα τα αντικίνητρα που εμποδίζουν την ταχύτερη αύξηση των εξαγωγών και για να γίνει αυτό χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία.

Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε κλάδους και προϊόντα που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στις εξαγωγές της χώρας, όπως οι καινοτόμες αγροτικές και βιολογικές καλλιέργειες με πιστοποιημένα προϊόντα, σημείωσε ότι διαχρονικά είναι σημαντική η παρουσία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ και στον κλάδο τροφίμων και ποτών σημαντική είναι η συμβολή καινοτόμων προϊόντων.

Ακόμα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα καινοτόμα δομικά υλικά, οι μπαταρίες προηγμένης τεχνολογίας και οι προσπάθειες μικρών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Τέος, η διευθύντρια Συναλλακτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Eθνικής Τράπεζας Εύη Πασσά, κάνοντας μία σύνοψη της παγκόσμιας αγοράς ανέφερε ότι παρατηρείται μία μικρή στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, όπως είπε, η τάση παραμένει ο «ανοιχτός λογαριασμός», που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ethos Media ΑΕ, σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ)