ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Όχι στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM

Γερμανία: Όχι στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM

Κατά της στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των τραπεζών της Ευρωζώνης που θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια μετά τον έλεγχο της ευρωστίας τους το 2014 από την ΕΚΤ, τάχθηκε ηΓερμανία, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου ομολόγου του Πιερ Μοσκοβισί, όταν ο πρώτος ζήτησε να μην υπάρξει καμία αναφορά σε παροχή βοήθειας από τον ESM στις τράπεζες, στο κοινό ανακοινωθέν που πρόκειται να εκδοθεί σήμερα.

Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος είχε τη στήριξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Η Γερμανία έκανε επίσης σαφές ότι δεν θέλει να δανείζει ο ESM χρήματα σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρηματοδοτεί την εξυγίανση ή εκκαθάριση ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Είμαστε απόλυτα σαφείς ότι δεν επιθυμούμε την αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που γίνονται στο Βερολίνο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης σημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε πρέπει να έχει μία τελική εντολή για τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι στους λαιμούς μας. Είναι απίθανο να έχουμε συμφωνία αύριο (σ.σ.: σήμερα συζητείται στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το θέμα της στήριξης των τραπεζών)».