ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση της Κομισιόν για τα ελλείμματα σε Ισπανία και Ιταλία

Προειδοποίηση της Κομισιόν για τα ελλείμματα σε Ισπανία και Ιταλία

Η Κομισιόν απηύθυνε, την Παρασκευή, προειδοποίηση στην Ιταλία για το χρέος της και στην Ισπανία για το έλλειμμά της κατά το 2014, εφιστώντας τους την προσοχή για τον κίνδυνο να μην ανταποκριθούν στους στόχους.

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014 καθεμιάς απ' αυτές τις δύο χώρες «υπάρχει κίνδυνος να μην συμβαδίζει με τους κανόνες του (ευρωπαϊκού) συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης», προειδοποιεί η Κομισιόν.

Για πρώτη φορά φέτος, η Κομισιόν έχει δικαίωμα να επιθεωρήσει τους προϋπολογισμούς των 17 χωρών της ευρωζώνης και μπορεί να απαιτήσει αλλαγές αν οι εν λόγω προϋπολογισμοί δεν είναι σύμφωνοι προς τους στόχους για το έλλειμμα ή προς τις οικονομικές συστάσεις της.

Καμιά από τις 13 χώρες της ευρωζώνης, τα σχέδια των προϋπολογισμών των οποίων εξετάσθηκαν ήδη, δεν θα χρειαστεί να επανεξετάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού της. Ωστόσο για πολλές εξ αυτών, η Κομισιόν «έχει λόγους να διατυπώνει σοβαρές επικρίσεις», όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της.

Στην Ιταλία, η οποία βγήκε φέτος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και όπου το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω του ορίου του 3%, αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι το χρέος.

Στην Ισπανία, «ο στόχος του ελλείμματος υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί» το 2014, αν κρίνει κανείς από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε, σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή. Η χώρα πήρε προθεσμία δύο ετών, ως το 2016, για να επαναφέρει το έλλειμμά της εντός των ευρωπαϊκών ορίων