ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λέει ο Σόιμπλε

«Όχι» σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους λέει ο Σόιμπλε

Την προοπτική ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αποκλείει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνει ότι η Ελλάδα, καθώς έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τις άλλες χώρες, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να σταθεί στα πόδια της.

«Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 -αρχές 2012 και αυτό αρκεί» ,τονίζει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild και προσθέτει:

«Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα πόδια της. Με αυτό το δεδομένο είπαμε κατά την έγκριση του τρέχοντος προγράμματος -και το επαναλάβαμε πριν από τις εκλογές- ότι στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος στο τέλος του 2014, εφόσον έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της».

Διευκρινίζει δε ότι θα πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχει δοθεί στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος, ενώ «δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους».

Ο Γερμανός πολιτικός χαρακτηρίζει ακόμη «επιτυχή» την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης και κάνει λόγο για απόδειξη ότι ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις. «Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά» αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι «μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αποτραπεί ο κίνδυνος να επιστρέψει και πάλι σε κρίση η Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι μόνο η συνεπής συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων μπορεί να την προστατέψει. «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις» συμπληρώνει.

Διαβάστε επίσης:

Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο

Δεν «βλέπει» νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους η Deutsche Bank