ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η συμφωνία για την επένδυση 230 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ

Υπεγράφη η συμφωνία για την επένδυση 230 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ

Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ από την ΣΕΠ, μετά την ολοκλήρωση και της σχετικής συμφωνίας την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ανώτερα στελέχη των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ προχώρησαν και τυπικά στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, για επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.

Από πλευράς ΟΛΠ, παραβρέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης, ο επικεφαλής του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ενώ από το ΣΕΠ ΑΕ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) 'Αγγελος Καρακώστας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Captain Fu Cheng Qiu.

Η συμφωνία προβλέπει από τον ΣΕΠ την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III, την κατασκευή επίσης για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ ΑΕ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση Προβλητών από τη ΣΕΠ ΑΕ.

Η συμφωνία αναμένεται τώρα να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό Έλεγχο, στη DG Comp (Επιτροπή Ανταγωνισμού) της Κομισιόν για γνωστοποίηση, στη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ και για επικύρωση και υπογραφή μέσω του υπουργείου Ναυτιλίας στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

"Βόμβα": Η Κομισιόν επιχειρεί να μπλοκάρει την επένδυση της Cosco