ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Βρούτσης: Πρόστιμα 6 εκατ. ευρώ για την αδήλωτη εργασία

Γιάννης Βρούτσης: Πρόστιμα 6 εκατ. ευρώ για την αδήλωτη εργασία

Πρόστιμα ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου, για την αδήλωτη εργασία, επιβλήθηκαν από τις15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, σε αυτό το χρονικό διάστημα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).

Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 ευρώ.

Επίσης, σημείωσε ο κ. Βρούτσης, η «Εργάνη» Σεπτεμβρίου παρουσίασε το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων (63.212 τον αριθμό) όχι μόνο για όλο το 2013 αλλά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, αποτυπώνοντας το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα για πρώτη φορά μετά από 4 συνεχόμενα χρόνια πτώσης, παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ.

«Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα υψηλά πρόστιμα και τους εκτενείς ελέγχους, έπιασε τόπο και δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«Ωστόσο, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι συνεχής. Γι' αυτό και η πολιτική βούληση του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει αταλάντευτη και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εκτεταμένα, αδιάκοπα και με την ίδια ένταση σε ολόκληρη την Ελλάδα», προσέθεσε.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές του υπουργείου Εργασίας συνεχίζονται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Στις 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, αναλυτικά και με απόλυτη ακρίβεια, τα στοιχεία της ιδιωτικής μισθωτής οικονομίας. Όπως αυτά απορρέουν από το πρωτοποριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

adiloti

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αδήλωτης εργασίας, από τους συνολικά 583 εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 57,81%, ενώ οι γυναίκες 42,19%.

Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,34%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών καταλαμβάνει ποσοστό 2,77%.

Επίσης, από τους 18.974 εργαζόμενους που απασχολούνταν συνολικά στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 16.499 είναι ημεδαποί, (ποσοστό 86,95%), ενώ οι 2.475 αλλοδαποί (ποσοστό 13,05%).

Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,67%, ενώ το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 5,78%.

Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,47%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,53%.