ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο πλαίσιο για τα warrants ζητούν οι ελληνικές τράπεζες

Αλλαγές στο πλαίσιο για τα warrants ζητούν οι ελληνικές τράπεζες

Οι διοικήσεις και οι σύμβουλοι ορισμένων μεγάλων ελληνικών τραπεζών φέρονται να πιέζουν την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να εξετάσει τρόπους ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν σε ιδιωτικά χέρια, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.

Το ΤΧΣ ολοκλήρωσε το περασμένο καλοκαίρι την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων τραπεζών μέσω αυξήσεων κεφαλαίων στις οποίες συμμετείχαν και ιδιώτες. Από τα κεφάλαια αυτά, το Ταμείο κάλυψε επίσης το κόστος για την εκκαθάριση και εξυγίανση άλλων μικρότερων τραπεζών.

Το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό άνω του 80% σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.Οι ιδιώτες διατηρούν τουλάχιστον 10% στην Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha και έχουν λάβει και δικαιώματα κτήσης μετοχών (warrants) από το ΤΧΣ, που θα πρέπει να τα εξασκήσουν έως το 2017 στην περίπτωση της Εθνικής και της Alpha και έως το 2018 για την Πειραιώς.

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα παραμένει για μεγάλο διάστημα ο βασικός μέτοχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι τιμές εξάσκησης των warrants διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα. Οι κάτοχοι warrants της Alpha Bank μπορούν να αποκτήσουν μετοχές από το ΤΧΣ έναντι 0,4488 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου 2013 ή στα 0,4567 ευρώ στις 10 Ιουνίου 2014.

Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματευόταν στα 0,6520 ευρώ στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα, έχοντας σημειώσει άνοδο 30% τους τελευταίους τρεις μήνες.

warrants

Η Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε μόνο από το ΤΧΣ, καθώς δεν κατάφερε να προσελκύσει ιδιώτες, θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 2 δισ. ευρώ με διάθεση μετοχών, ώστε να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ (95,2%), με στόχο την επιστροφή της σε ιδιωτικά χέρια.

Με την κυβέρνηση και την τρόικα να εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει επανακάμψει.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 29% από τις αρχές Ιουλίου, ενώ τον περασμένο μήνα ο γνωστός Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που έχει συμμετοχές στην Alpha και την Πειραιώς, είπε ότι ο κλάδος παραμένει ελκυστικός.

Το ΤΧΣ επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές του στο να προσελκύσει ενδιαφέρον για την πώληση μετοχών της Eurobank, διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.