Bruegel: Και στη Γερμανία μπορεί να χρεοκοπήσουν τράπεζες

Newsroom Newsroom

Bruegel: Και στη Γερμανία μπορεί να χρεοκοπήσουν τράπεζες

«Χρεοκοπίες τραπεζών ακόμη και στην Γερμανία», προβλέπει ο Γερμανός οικονομολόγος Γκούντραμ Βολφ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Bruegel, και επισήμανε ότι αν κι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι καλύτερη απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο, η κρίση δεν έχει τελειώσει.

«Τράπεζες που έχουν μεγάλα προβλήματα πρέπει να προβαίνουν σε ανακεφαλαιοποίηση μέσω των πιστωτών τους. Θα πρέπει όμως οι τράπεζες να υποχρεώσουν τους πιστωτές τους να συμμετέχουν στις απώλειες ή θα πρέπει να "μπει χέρι" στα χρήματα των φορολογουμένων; Χρήση χρημάτων από φορολογία θα πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος ανακεφαλαιοποίησης για όλες τις άλλες τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, εάν οι πιστωτές εξαναγκαστούν να συμμετέχουν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τον τραπεζικό τομέα σε συστημική κρίση», είπε ο κ. Βολφ στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Manager Magazine και πρόσθεσε:

«Η διένεξη στην ΕΕ στην παρούσα φάση αφορά στο πόσα κονδύλια προέρχονται από την ΕΕ και πόσα από τα κράτη. Κατ' αρχάς θα πρέπει να είναι τα εθνικά κράτη υπεύθυνα. Όμως δε μπορούν τα εκάστοτε κράτη να επωμίζονται όλο το βάρος, ειδικά εάν αυτό αυξάνει υπέρμετρα το δημόσιο χρέος τους. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειάζεται ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο κίνδυνος χρεοκοπίας τραπεζών υφίσταται. Υπάρχουν πολλές αδύναμες τράπεζες, ακόμη και στη Γερμανία».

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση που πρέπει να τηρήσει η Γερμανία, ο κ. Βολφ επισήμανε:

«Η Γερμανία θα πρέπει να μεριμνήσει για την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας και να προχωρήσει σε επενδύσεις. Η ανάπτυξή της θα έπρεπε να είναι διπλάσια σε μέγεθος ούτως ώστε η Γερμανία να καταστεί ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ακόμη, η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την αντίσταση έναντι της τραπεζικής ένωσης και του ευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης.

Για μία κοινή αγορά κεφαλαίων χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι μόνο τράπεζες που δρουν σε εθνικό επίπεδο. Και τέλος, χρειαζόμαστε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Η τεράστια ανεργία των νέων οδηγεί στο να χάνεται μία γενιά. Θα πρέπει κάτι να γίνει. Οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα».

Κορονοϊός: Ο Μαραντόνα το έριξε... έξω και η Αργεντινή «βράζει» μαζί του

14:54

Κορoνοϊός: Η υπουργική απόφαση για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» - Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

14:50

Σενάριο του τρόμου: «Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να στείλουν μετανάστες με κορονοϊό στην Ελλάδα»

14:41

Έβαλε πατάτες σε μπολ με παγάκια - Μόλις δείτε γιατί θα το κάνετε κι εσείς (pics)

14:38

Ρουλέτα Live: Το καζίνο... σπίτι σου

14:34

Χατζίδου - Παύλου: Οι δύσκολες στιγμές που έζησαν με την κόρη τους

14:34

Κορονοϊός: Τι μπορείς να κάνεις αν δεν βρίσκεις μάσκα στα φαρμακεία;

14:30

Τεστ για κορονοϊό σε 124 ηλικιωμένους στο Γηροκομείο Αθηνών με τη συνεργασία Δήμου Αθηναίων - ΕΟΔΥ

14:28

Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα βγει κανείς από το σπίτι του

14:20

Πρωτεΐνες: Ποιες αλλαγές προκαλεί στο σώμα η αυξημένη πρόσληψη (βίντεο)

14:20

Κορονοϊός: «Οι Κινέζοι είχαν κατασκευάσει τον ιό από το 2015»

14:16

Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Τι δήλωσε για το «πλοίο-βόμβα» Ελ. Βενιζέλος

14:15
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved