ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρεμα χρέους από την αρχή θα απαιτεί το ΔΝΤ για τα πακέτα διάσωσης

Κούρεμα χρέους από την αρχή θα απαιτεί το ΔΝΤ για τα πακέτα διάσωσης

Έντονες αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ προκαλεί το νέο σχέδιο του ΔΝΤ για τη στρατηγική που θέλει να ακολουθεί εφεξής στα πακέτα διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης.

Η αιτία, όπως γράφουν οι New York Times, είναι ότι η νέα στρατηγική που επεξεργάζεται το ΔΝΤ για τις ευρωδιασώσεις προβλέπει «κούρεμα» ομολόγων από την αρχή, σε αντίθεση με τη στρατηγική που υιοθέτησε για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπου η χώρα ανέλαβε το 100% του βάρους της ανάκαμψης και μόνο εκ των υστέρων έγινε απομείωση χρέους (το γνωστό PSI).

Mε δοδομένες τις ευθύνες που έχει το ΔΝΤ στην λανθασμένη εκτίμηση της ύφεσης στην Ελλάδα, αλλά και με την άρνηση που εισέπραξε στην προσπάθεια να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απομειώσουν τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, το Ταμείο προωθεί μια πιο επιθετική προσέγγιση ως προς την αναδιάρθρωση χρέους, ώστε να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα που προκαλεί η «γερμανικού τύπου» λιτότητα, εοπισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τραπεζικοί και επενδυτικοί κύκλοι με ισχυρή επιρροή στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και των ΗΠΑ τονίζουν ότι η νέα προσέγγιση που προτείνει το ΔΝΤ θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις πιστωτικές αγορές της Ευρώπης, που παραμένουν σε «εύθραυστη» κατάσταση.

Το τελικό σχέδιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου τον Ιούνιο του 2014, αν και αυτό, λόγω των αντιδράσεων, δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο.