ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ.Στουρνάρας: Οι τράπεζες ίσως επιστρέψουν νωρίτερα στους ιδιώτες

Γ.Στουρνάρας: Οι τράπεζες ίσως επιστρέψουν νωρίτερα στους ιδιώτες

Οι τράπεζες ενδέχεται να επιστρέψουν σε «ιδιωτικά χέρια» νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014.

«Η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος προχωρά με σταθερά βήματα, που προβλέπεται να οδηγήσουν πιθανώς ακόμα και σε ταχύτερη των υφισταμένων προβλέψεων αποδέσμευση των συστημικών τραπεζών από το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Επισημαίνεται ότι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς το τελευταίο διάστημα ορισμένες τράπεζες φέρονται να πιέζουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να προχωρήσει σε αλλαγές των όρων για τα warrants, που έλαβαν οι ιδιώτες μέτοχοι που συμμετείχαν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο την επιστροφή τους σε ιδιώτες.

Το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό άνω του 80% σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

Οι ιδιώτες επενδυτές διατηρούν τουλάχιστον το 10% στην Εθνική, την Πειραιώς και την Alpha και έχουν λάβει και δικαιώματα κτήσης μετοχών (warrants) από το ΤΧΣ, που θα πρέπει να τα εξασκήσουν έως το 2017 στην περίπτωση της Εθνικής και της Alpha και έως το 2018 για την Πειραιώς.

Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα παραμένει για μεγάλο διάστημα ο βασικός μέτοχος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγές στο πλαίσιο για τα warrants ζητούν οι ελληνικές τράπεζες