ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία στους εξαγωγείς για τους νέους κανόνες στα ρωσικά τελωνεία

Ανησυχία στους εξαγωγείς για τους νέους κανόνες στα ρωσικά τελωνεία

Έντονη ανησυχία στους Έλληνες εξαγωγείς και διακινητές οπωροκηπευτικών έχει προκαλέσει η δεδηλωμένη πρόθεση της Ρωσίας να αλλάξει τους κανόνες διέλευσης φορτίων ξένης προέλευσης και στα δυτικά τελωνεία της χώρας.

Η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναμένεται να ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου αν και πότε θα ισχύσει και στα δυτικά τελωνεία η μη αναγνώριση των εγγυήσεων «TIR», η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ στα κεντρικά και τα βορειοδυτικά της χώρας.

Η αλλαγή αυτή αυξάνει το κόστος διακίνησης κατά εκατοντάδες ευρώ ανά φορτίο και απειλεί να προκαλέσει καθυστερήσεις ακόμη και δύο ημερών στα σύνορα, όπως προκύπτει από δηλώσεις, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT - HELLAS), Γεωργίου Πολυχρονάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, εάν το μέτρο τής μη αναγνώρισης δελτίου TIR επεκταθεί και στα περίπου 15 «καίρια» τελωνεία στα δυτικά της χώρας, από τα οποία τα ελληνικά προϊόντα αποκτούν -μεταξύ άλλων- πρόσβαση στην αγορά της Μόσχας, αυτό θα ισοδυναμεί με παρεμπόδιση των ελληνικών -και γενικότερα των ευρωπαϊκών- εξαγωγών οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι από τα συγκεκριμένα τελωνεία «περνά» περίπου το 95% των ελληνικών οπωροκηπευτικών, που διακινούνται οδικώς. Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά κλείνει την πόρτα προς τη μεγάλη αγορά της Μόσχας.