ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση μεγεθών εμφάνισε η Alpha Bank στο εννεάμηνο

Βελτίωση μεγεθών εμφάνισε η Alpha Bank στο εννεάμηνο

Βελτιωμένα ήταν τα οικονομικά μεγέθη της Alpha Bank στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη.

Οι ζημίες μετά από φόρους μειώθηκαν στα 102 εκατ. ευρώ, από 711,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Ωστόσο, εάν συνυπολογιστεί η θετική επίπτωση από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, η Alpha εμφάνισε κέρδη ύψους 2,47 δισ. ευρώ.

Σε προ φόρων βάση, οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 272,1 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και 724,71 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, η χρηματοοικονομική επίδοση της τράπεζας επηρεάσθηκε θετικά από τα υψηλότερα βασικά λειτουργικά έσοδα και τα μειωμένα λειτουργικά έξοδα.

Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 32,9% και ο ρυθμός αυξήσεως των καθυστερήσεων σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κατά το 2012.

Η κεφαλαιακή θέση είναι ισχυρή, με τον Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε 13,5%, ενώ υπάρχει βελτιωμένη ρευστότητα ως αποτέλεσμα της μειώσεως των υπολοίπων χορηγήσεων και της σταθεροποιήσεως των καταθέσεων. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα βελτιώθηκε σε 119% έναντι 167% τον Ιούνιο του 2012.

Ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώθηκε στο 13,5% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 13,9%. Ο δείκτης μοχλεύσεως σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ ανέρχεται περίπου σε 9,1% που αντιστοιχεί στο τριπλάσιο του εκτιμώμενου ελαχίστου ορίου.

alpha

Η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) το γ΄ τρίμηνο μειώθηκε σε 3,5 δισ. ευρώ. Η συνολική χρηματοδότηση της Alpha Bank από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθε σε 17,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και αντιπροσωπεύει το 20,8% του συνολικού ενεργητικού.

Ο δείκτης καθυστερήσεων (στα δάνεια) επηρεάσθηκε από τη σταθεροποίηση του ρυθμού αυξήσεως των καθυστερήσεων και τη μείωση των υπολοίπων χορηγήσεων και ανήλθε στο 32,9%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε 10,7 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 17% του δανειακού χαρτοφυλακίου και αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 52%.

Επίσης, το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 440,6 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2013, ενισχυμένο κατά 6,7% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της μειώσεως του κόστους των καταθέσεων, καθώς και του χαμηλότερου κόστους χρηματοδοτήσεως από τις κεντρικές τράπεζες. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης (0,10%) σε 2,4%, το γ΄ τρίμηνο του 2013.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε:

«Μετά από μία περίοδο σημαντικών εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα και έχοντας ισχυροποιήσει τη θέση μας στην εγχώρια αγορά, μέσω μίας σειράς στρατηγικών κινήσεων, είμαστε πλέον σε θέση να στρέψουμε την προσοχή μας στην υλοποίηση του σχεδίου για την επιχειρησιακή μας ανάκαμψη. Καθώς η επάνοδος της
Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά γίνεται όλο και πιο ορατή και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πιστωτική επέκταση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες των Πελατών μας για τη στήριξη των δραστηριοτήτων τους».