ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθηγητής Χατζής:Η Ελλάδα χρειάζεται «νέα αρχή» εντός της ευρωζώνης

Καθηγητής Χατζής:Η Ελλάδα χρειάζεται «νέα αρχή» εντός της ευρωζώνης

Οι Έλληνες ψήφισαν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και η χώρα χρειάζεται «μια νέα αρχή», τονίζει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times», ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Δίκαιου και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν είναι εύκολο για μία χώρα όπου οι αντιδραστικές λαϊκίστικες δυνάμεις της αριστεράς και της δεξιάς λειτουργούν ως τροχοπέδη».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζής υποστηρίζει ότι, παρά τα προβλήματα και το ότι πολλοί πολίτες της Ελλάδας θεωρούν ως υπαίτιο της κρίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τελευταίες εκλογές οι Έλληνες ψήφισαν να παραμείνουν εντός ευρωζώνης, συνειδητοποιώντας πόσο εφιαλτική θα ήταν μια ενδεχόμενη έξοδος από τη νομισματική ένωση.

«Η Ελλάδα συνιστά τμήμα μιας ηπείρου που υποφέρει από την κρίση, ενώ η οικονομική ισχύς μετακινείται σε αναδυόμενες χώρες. Παρ' όλα αυτά, μόνο η Ευρώπη μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, διατυπώνει την άποψη ότι «για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τεθούν τρεις προτεραιότητες: καταρχήν, η απελευθέρωση των αγορών από την υπερφορολόγηση και ένα υπερβολικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Στη συνεχεία», όπως σημειώνει, «η εξεύρεση ενός νέου τρόπου για την προστασία των κοινωνικά αδύναμων ομάδων όπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι».