ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Το ελληνικό χρηματιστήριο προσελκύει ξένα κεφάλαια

CNBC: Το ελληνικό χρηματιστήριο προσελκύει ξένα κεφάλαια

Συνεχίζονται τα θετικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το αμερικανικό δίκτυο CNBC αυτή τη φορά να κάνει λόγο «για επενδυτές έτοιμους να σπεύσουν προς τις ελληνικές μετοχές».

Στο δημοσιεύμα σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η πρώτη αγορά μετοχών που υποβαθμίστηκε από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη, αλλά η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρκετά παράδοξα εν μέσω κρίσης. Θεωρητικά, η απόφαση αυτή θα προκαλούσε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέρεται και προστίθεται πως, ωστόσο, η υποβάθμιση ενδεχομένως να εκτινάξει τις δραστηριότητες, να βοηθήσει την αύξηση των τιμών των μετοχών και τα επίπεδα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Φαίνεται ότι ίσως υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι πίσω από την υποβάθμιση πέρα από συνήθεις χρηματοπιστωτικούς παράγοντες, όπως η κοινωνική αναταραχή, η πολιτική αστάθεια, η υφέρπουσα εθνική χρεοκοπία, ή ακόμη και η συνεχής παρουσία του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Ακόμη κι έτσι, μετά την υποβάθμιση οι διακυμάνσεις έχουν αμβλυνθεί και το χρηματιστήριο διατηρείται στο τρέχον επίπεδο».

Αναφέρεται ακόμη ότι «πριν την υποβάθμιση, η Ελλάδα δεν ήταν ακριβώς ένα πεδίο υψηλής ανάπτυξης, ούτε η τυπική αναδυόμενη αγορά και συνεπώς δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Ωστόσο, το γενικό κλίμα για τη χώρα έχει βελτιωθεί. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα, η χώρα είναι έτοιμη να εξέλθει της εξαετούς ύφεσης και είναι πιθανό το χρέος της να αναδιαρθρωθεί κατά το επόμενο έτος, ακόμη και αν η πραγματική της οικονομία χρειαστεί περισσότερο καιρό για να ανακάμψει».

exae1

«Υπό τα νέα δεδομένα», σημιώνεται στο δημοσίευμα, «η Αθήνα θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, επειδή οι αναδυόμενες αγορές συνιστούν ένα μικρότερο και πιο επικίνδυνο πεδίο επενδύσεων. Ταιριάζει καλύτερα σε μια κατηγορία επενδυτών, που εξειδικεύονται σε προβληματικές οικονομίες και πολιτική αβεβαιότητα», προστίθεται.

Όπως επισημαίνεται, «ακόμη κι αν οι ελληνικές μετοχές δεν φαίνονται φθηνές, ίσως αποτελέσουν μία από τις πιο συνετές επιλογές. Άλλωστε, οι εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν της οικονομικής συρρίκνωσης του 25% τα τελευταία τέσσερα έτη, είναι ελκυστικές στους επενδυτές».

Και το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι «το πιο καταπληκτικό παράδοξο είναι ότι η υποβάθμιση θα προσελκύσει γρήγορα ξένα κεφάλαια, τα οποία στην πραγματικότητα ίσως να βοηθήσουν μία εκκολαπτόμενη τοπική ανάκαμψη να επιτύχει ανάπτυξη πέραν του χρηματιστηρίου».

Ροή Ειδήσεων