ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το απόλυτο ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους τους Έλληνες

Έρχεται το απόλυτο ηλεκτρονικό φακέλωμα για όλους τους Έλληνες

Προκειμένου να «αποφέρει καρπούς» το κυνήγι κατά των οφειλετών του Δημοσίου και των φοροφυγάδων, η εφορία θα θέσει σε λειτουργία το νέο της «όπλο» που θα τελειοποιηθεί εντός του 2014.

Ο λόγος για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, με το οποίο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού, «θα γίνει πλήρης αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (ακίνητη και κινητή περιουσία) και μέσω αυτού θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Θα αποτελέσει, επίσης, σημαντικό εργαλείο για τη διευκόλυνση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Με τα στοιχεία του περιουσιολογίου θα γίνεται, από το 2015, ο ηλεκτρονικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» για την ακίνητη και κινητή περιουσία 8,5 εκατ. φορολογούμενων, ενώ θα παρακολουθούνται όλες οι συναλλαγές.

H εφορία θα έχει «στα χέρια της» για κάθε φορολογούμενο έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο θα περιέχονται όλα τα εισοδήματα, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες), δάνεια, καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές, ομόλογα, νοσήλια, δίδακτρα ακόμα και τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

Το «ηλεκτρονικό φακέλωμα» θα διευκολύνει τις διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αφού θα φαίνεται πολύ εύκολα αν ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα που υπολείπεται από το άθροισμα των δαπανών του για καταναλωτικές δαπάνες...

Πηγή: thesecretrealtruth