ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα η τρόικα την επόμενη εβδομάδα;

Στην Αθήνα η τρόικα την επόμενη εβδομάδα;

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση σε τρία από τα τέσσερα προαπαιτούμενα και εκκρεμεί μόνο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Την εκπλήρωση της τελευταίας εκκρεμότητας που αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης ή του κλεισίματος κρατικών βιομηχανιών, αναμένει το Eurogroup από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ενδεχομένως η τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. «Αναμένουμε την επιβεβαίωση των ελληνικών Αρχών ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση αυτή εκκρεμεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ερωτηθείς στη συνέχεια, ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, απάντησε ότι εκκρεμεί μόνο ένα, το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο κρατικών βιομηχανιών.

Ο ίδιος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι την Δευτέρα στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κομμάτι των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την λεγόμενη τέταρτη αξιολόγηση αυτή του Δεκεμβρίου.

Ακόμη είπε πως το Euro Working Group (EWG) έχει πληροφορηθεί αρμοδίως πως οι δύο αξιολογήσεις είναι σε εκκρεμότητα. Διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα γίνει οποιαδήποτε τηλεδιάσκεψη για οποιαδήποτε θέμα σχετίζεται με κομμάτια της ανοιχτής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως ο φόρος ακινήτων: «Τέτοια τηλεδιάσκεψη ή άλλου τύπου δεν θα γίνει σήμερα ούτε τις επόμενες ημέρες».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως όταν το προαπαιτούμενο που εκκρεμεί κλείσει τότε το EWG θα δράσει άμεσα για να πάρει τις δέουσες αποφάσεις.