ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπερκάλυψαν τον στόχο

Πορτογαλία: Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις υπερκάλυψαν τον στόχο

Οι μετοχές της πορτογαλικής εταιρείας ταχυδρομείων ανατιμήθηκαν 7% κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας, σηματοδοτώντας μία επιτυχημένη αποκρατικοποίηση που βοήθησε την Πορτογαλία να υπερβεί περαιτέρω τον στόχο για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις στο πλαίσιο του μνημονίου της.

Με την πώληση του 70% των μετοχών της CTT - η πρώτη πώληση που έγινε μέσω του Χρηματιστηρίου από το 2008 -, τα έσοδα της Πορτογαλίας από τη διάθεση κρατικής περιουσίας ανήλθαν σε 6,9 δις. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 5,5 δις. ευρώ που είχε τεθεί για το τέλος του 2013.

Η αποκρατικοποίηση της CTT θέτει επίσης ένα θετικό προηγούμενο, καθώς η Λισαβόνα σχεδιάζει περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον ασφαλιστικό βραχίονα της κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos, τον κρατικό αερομεταφορέα TAP, τη μονάδα εμπορευματοκιβωτίων της σιδηροδρομικής εταιρείας Comboios de Portugal και τμήματα της εταιρείας ύδρευσης Aguas de Portugal. Η Πορτογαλία έχει πωλήσει ήδη πακέτα μετοχών των ενεργειακών εταιρειών EDP και REN καθώς και της εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων ANA και υποσχέθηκε να ιδιωτικοποιήσει τη CTT με το πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίο συμφώνησε το 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλία ελπίζει να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης στα μέσα του 2014 και μέρος αυτού του σχεδίου αποτελεί το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει προχωρήσει ταχύτερα από αυτό της Ελλάδας, όπου η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Η διάθεση του 70% των μετοχών της CTT, η οποία υπερκαλύφθηκε, έγινε στην τιμή των 5,52 ευρώ ανά μετοχή - στο ανώτατο όριο ενός προηγούμενα καθορισμένου εύρους τιμών - με την εταιρεία να αποτιμάται στα 830 εκατ. ευρώ. Η Πορτογαλία θα εισπράξει 580 εκατ. ευρώ από την πώληση των μετοχών αυτών.

Η CTT διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λιανικής στην Πορτογαλία, με 2.500 καταστήματα και 4.000 σημεία, όπου μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί και να αγορασθούν γραμματόσημα. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν επί του παρόντος το 8% - ή 58 εκατ. ευρώ - των πωλήσεων της CTT, ενώ η Τράπεζα της Πορτογαλίας έδωσε τον περασμένο μήνα την άδεια στην εταιρεία να ιδρύσει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εάν οι μελλοντικοί μέτοχοί της θέλουν να προχωρήσουν σε μία τέτοια απόφαση.

Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η ιδιωτικοποίηση της CTT ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς προσελκύσθηκαν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν περίπου το 43% του προσφερθέντος κεφαλαίου. Οι εγχώριοι επενδυτές αγόρασαν περισσότερο από το 26% του κεφαλαίου ενώ το 30% διακρατεί η εταιρεία διαχείρισης της κρατικής περιουσίας Parpublica.