ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι άλλη πρωτιά: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολόγηση ακινήτων

Κι άλλη πρωτιά: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολόγηση ακινήτων

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας να συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων δεν είναι μεγάλη, όμως τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων τον διαψεύδουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στην Ευρώπη στη φορολόγηση ακινήτων.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 22 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Γερμανία, την Γαλλία και το Βέλγιο σε ο,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος από ακίνητα.

Στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων από ακίνητα, η Ελλάδα έχει την δεύτερη υψηλότερη φορολόγηση στην Ευρώπη μετά την Γαλλία.

Για τη φορολόγηση της περιουσίας, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τρεις διαφορετικούς φόρους και μια από τις έξι χώρες που φορολογούν την αξία αθροιστικά και όχι κάθε ακίνητο.

Επίσης, η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή φόρου περιουσίας που είναι 2% ετησίως, τον δεύτερο υψηλότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων (με 10% ενώ το Βέλγιο έχει 12,5%), τον δεύτερο υψηλότερο ΦΠΑ στην οικοδομή στο 23% μετά την Ουγγαρία ενώ στις περισσότερες χώρες οι αγοραπωλησίες ακινήτων εξαιρούνται του ΦΠΑ.

Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για την επισκευή ή την συντήρηση του ακινήτου για τον φόρο υπεραξίας που θα επιβληθεί από την 1/1/2014 ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών που επιβάλλουν φόρο κληρονομιάς, γονικών παροχών κλπ ενώ στις αντικειμενικές αξίες η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες με μεγαλύτερες από τις εμπορικές.