ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση Χαν από την προετοιμασία υποδοχής του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια

Ικανοποίηση Χαν από την προετοιμασία υποδοχής του ΕΣΠΑ στην περιφέρεια

Την ικανοποίησή του για την έγκαιρη προετοιμασία της ελληνικής περιφέρειας, ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη περιοδεία του στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, χαρακτήρισε πολύ επιτυχημένη τη χτεσινή επίσκεψή του στην Κρήτη, όπου περιηγήθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το ερευνητικό κέντρο ΙΤΕ, που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, το αρχαιολογικό μουσείο Κρήτης, τη Βικελαία δημοτική βιβλιοθήκη. Ικανοποίηση εξέφρασε και για την πορεία της στρατηγικής «έξυπνης εξειδίκευσης» η οποία βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας και προκύπτει από τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της περιφέρειας-τοπικές αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρηματίες και γενικότερα παραγωγικοί φορείς.

Στην Αθήνα, ο Επίτροπος Χαν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και συμμετείχε με τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη στην παρουσίαση του σχεδίου «Έργο της Αθήνας», αναπτυξιακό σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάπλαση της πρωτεύουσας, η οποία για πρώτη φορά επωφελείται απ' ευθείας από κοινοτικά κονδύλια, με ποσόν 120 εκατομμυρίων ευρώ.

432a9ae1ed8b5d3ee694c9ecf8f2bfe6 XL

Θετικό έκρινε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και το γεγονός ότι η Επιτροπή παρέλαβε το σχέδιο του «νέου ΕΣΠΑ» (Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας 2014-2020) πριν ξεκινήσει η ελληνική προεδρία. Τόνισε δε ότι με βάση το νέο ΕΣΠΑ δίνεται μεγάλη σημασία στην ενίσχυση της οικονομίας, τις ΜμΕ, το ανθρώπινο δυναμικό, τη διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των ταμείων θα διαχειριστεί απ' ευθείας η κάθε περιφέρεια.

Στο νέο επταετές σχέδιο μάλιστα, θα υπάρχουν13 περιφερειακά προγράμματα, ένα για κάθε περιφέρεια, έναντι πέντε που είχαμε με το προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ το ποσοστό διαχείρισης από τις περιφέρειες θα ανέλθει στο 35% του συνόλου, έναντι του 22% για το διάστημα 2007-2013. «Πολύ θετική» χαρακτήρισε ο κ. Χαν και τη συμφωνία για τις παραχωρήσεις για τους αυτοκινητοδρόμους και διαβεβαίωσε ότι θα είναι από τις πρώτες του προτεραιότητες όταν επιστρέψει στις Βρυξέλλες να εγκρίνει τα έργα αυτά. Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Σαμαρά με τον Γιοχάνες Χαν

Χαν: Οι περιφέρειες αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη