ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβοκύρης:Αν «τρέξει» το Υπ.Οικ. θα εκκαθαριστούν τα ληξιπρόθεσμα

Καραβοκύρης:Αν «τρέξει» το Υπ.Οικ. θα εκκαθαριστούν τα ληξιπρόθεσμα

Ενίσχυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με στελεχιακό δυναμικό, καθώς και επιτάχυνση της διαδικασίας διάκρισης των εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων χρεών από τα μη εισπράξιμα, πρότεινε για το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Καραβοκύρης, εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Εκτέλεσης Προϋπολογισμού της Βουλής.

Ο κος Καραβοκύρης, διαβεβαίωσε την Επιτροπή πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει την πείρα και τη διάθεση να συμβάλλει στο ξεκαθάρισμα της «κόπρου του Αυγεία» (όπως χαρακτήρισε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές), «εφόσον το υπουργείο Οικονομικών πραγματικά τρέξει περισσότερο αυτά τα ζητήματα». Άλλο τόσο, η Σύμβουλος του Ε.Σ., Γεωργία Μαραγκού, υπαινίχθηκε πως δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί το τι ελέγχους οφείλουν να κάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να χαρακτηρίσουν μία υπόθεση ως «ανεπίδεκτη είσπραξης απαίτηση» - και πρότεινε το ζήτημα να ρυθμιστεί πλήρως σε ένα κανονιστικό πλαίσιο.

Οι αναφορές των κ.κ. Καραβοκύρη και Μαραγκού, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Επιτροπής, καθώς και ερωτήσεις εκ μέρους του προεδρεύοντος, Κώστα Μαρκόπουλου, της Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) και του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των συμφερόντων του Δημοσίου στο πλαίσιο μιας ταχείας εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων χρεών. Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως «βήματα βελτίωσης και προόδου έχουν υπάρξει: Με το νόμο 4152/2013, θεσμοθετείται διαδικασία διάκρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου 2013 βγήκε και η σχετική απόφαση, που ορίζει τη διαδικασία. Μπορεί να μην έχει υλοποιηθεί αυτό που οραματίζεστε, αλλά σίγουρα έχει υπάρξει αυτό που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα».

STAIKOURAS-ANAPL-YPOYRGOS-OIKON-BIMA-BOULIS

Κατά τα άλλα, σε σχέση με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2013, ο κος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως τόσο οι επιστροφές φόρων, όσο και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι στο ύψος του Προϋπολογισμού, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες βρίσκονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του. Ειδικά δε τον Δεκέμβριο, μεταφέρθηκαν από το αποθεματικό του τακτικού Προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία, επιπλέον πιστώσεις ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ - κάτι που θα βελτιώσει τα τελικά οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση, αφού οι σχετικές δαπάνες είχαν καταγραφεί στα ελλείμματα των προηγουμένων ετών.