ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα χάσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω χρέους;

Θα χάσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω χρέους;

Πολύτιμους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει να χάσει η χώρα μας λόγω του υπερβολικού της χρέους

Ο «χρυσός» κανόνας της ΕΕ για τα ελλείμματα και τα χρέη των χωρών – μελών πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα, καθώς τα ποσοστά της ως προς το ΑΕΠ συνεχίζουν να κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς.

Το όλο θέμα περιγράφεται στην ενδιάμεση έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Από τα διαρθρωτικά ταμεία (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, Ευρωπαϊκό Γεωργ. Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης κα. ) η Ελλάδα θα αντλήσει σχεδόν 16,3 δις ευρώ την περίοδο 2014-20, χωρίς τους εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ (μαζί με τους εθνικούς πόρους) θα ανέλθει στα 48 δισ. ευρώ.

vo31321

Ωστόσο, η Ευρώπη ενεργοποιεί τη νέα «αιρεσιμότητα» (conditionality), που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, αν κριθεί ότι μια χώρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις, μπορεί αυτομάτως και χωρίς καμία προειδοποίηση, να χάσει αυτά τα κονδύλια.

Πλέον, το ΕΣΠΑ αντικαθίσταται από τα Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί τα Σύμφωνα και τα επιχειρησιακά προγράμματα, χωρίς να έχει νωρίτερα ειδοποιήσει τα κράτη – μέλη. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που το εκάστοτε κράτος λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Έτσι, η Κομισιόν θα μπορεί να έχει άμεση δυνατότητα συμμετοχής στη διαχείριση των προγραμμάτων, χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών, ενώ η εκταμίευση των κοινοτικών πόρων θα πραγματοποιούνται μόνο όταν εκπληρώνονται οι όροι της μακροοικονομικής πολιτικής. Αν υπάρξει απόκλιση, τότε η χρηματοδότηση θα αναστέλλεται, ενώ μπορεί και να ακυρωθεί.

EU119039123

Η Ελλάδα

Με βάση το «χρυσό κανόνα» κάθε κράτος μέλος καλείται να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα πρέπει να πέσει στο 60% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα, για να μην αποκλίνει από το πλαίσιο του «χρυσού κανόνα», θα πρέπει κάθε χρόνο να αποπληρώνει το 1/20 του υπερβάλλοντος χρέους της (με σημείο αφετηρίας το 60% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αποπληρώνει ετησίως, 8-9 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι κινείται εκτός της συνθήκης του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επιδιώξει πολιτική συμφωνία, προκειμένου να μην χάσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αν υπολογίσει κανείς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό χρέος κατά το γ' τρίμηνο του 2013, θα αντιληφθεί ότι είναι μάλλον ανέφικτος ο στόχος. Το χρέος εκτοξεύτηκε στα 317,3 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 171,8% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Έκθεση – βόμβα για το χρέος από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος

ΟΟΣΑ: «Πρέπει να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος»

Η Eurostat θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του ετήσιου ΑΕΠ