ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ προβλέπεται να υπάρξει το 2013 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό πέρυσι, «τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να έχουν πλέον εξαλειφθεί».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία για το ισοζύγιο που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σωρευτικά από τον μήνα Ιούλιο συνεχίζει να παρουσιάζει πλεόνασμα με αποτέλεσμα φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, να αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα περίπου 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ).

Επίσης, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου κατά το ενδεκάμηνο του 2013 προήλθε τόσο από την αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (3,3%) και των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (17,7%), όσο και από τη μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών (5,4%)».