ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Δε θα ήθελα να εφαρμόσω στη Γερμανία το πρόγραμμα της Ελλάδας

Σόιμπλε: Δε θα ήθελα να εφαρμόσω στη Γερμανία το πρόγραμμα της Ελλάδας

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημείωση μεγάλη πρόοδο στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της οικονομίας της, όμως η κατάστασή της παραμένει ακόμη δύσκολη εξέφρασε στο Νταβός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Σίγουρα παραμένει με απόσταση η πιο δύσκολη χώρα, αλλά αν δείτε την περασμένη τουριστική σεζόν…θα διαπιστώσετε ότι ήταν η καλύτερη εδώ και χρόνια. Η προηγούμενη χρονιά από αυτήν ήταν καταστροφική», τόνισε σε συνομιλία του με τον γενικό διευθυντή της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ (Peter Limbourg) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας διαδραμάτισε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το 2011, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για το πρόγραμμα βοήθειας.

Ο γερμανός υπουργός θεωρεί επιτυχημένες τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα και οι οποίες «εντάσσονται στην πολιτική της εξυγίανσης και ήταν διαφιλονικούμενες στην χώρα εξαιτίας των κοινωνικών συνεπειών που δεν ήταν αμελητέες», όπως διευκρίνισε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τον σεβασμό του στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των Ελλήνων. «Δε θα ήθελα να υποχρεωθώ να εφαρμόσω κάτι τέτοιο στη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός. Τονίζοντας τη θέση του ότι η κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, είπε ότι «το ελληνικό ποτήρι που πριν από δύο χρόνια ήταν σχεδόν άδειο, σήμερα είναι μισογεμάτο» για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «οι πρόοδοι που έχει επιτύχει η Αθήνα είναι περισσότερες από ό,τι πίστευαν πολλοί».

Η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημαντικό ρόλο στη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας διαδραμάτισε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το 2011

Ο γερμανός υπουργός παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα υποφέρει από τις μεταναστευτικές πιέσεις, όπως και άλλες χώρες της Μεσογείου που δέχονται καθημερινά κύματα προσφύγων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι πιέσεις αυτές συνιστούν παράγοντα πολιτική αστάθειας, καθώς ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των ανθρώπων για να καλλιεργούν την ξενοφοβία. Το μεταναστευτικό είναι «ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, την οποία θα πρέπει να βοηθήσουμε», είπε ο κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας σε δράσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

«Αλληλεγγύη δεν σημαίνει να δαπανά κανείς χρήματα που δεν έχει, δηλαδή να κάνει περισσότερα χρέη. Αλληλεγγύη σημαίνει να επιλύει κανείς προβλήματα και να εξηγεί κανείς στον κυρίαρχο λαό για ποιο λόγο αυτός ο δρόμος είναι ορθότερος από κάποιον άλλο», τόνισε στη συνέχεια.

«Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι»

Ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της γερμανικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει

Απαντώντας σε ερώτηση του Πέτερ Λίμπουργκ αναφορικά με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση ακραίες δυνάμεις και εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν δοθεί, ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρατηρώντας ότι «στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί να συμβεί κάτι. H κρίση της Lehman Brothers προκάλεσε στη Γερμανία, το 2009, μια κατάσταση που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκύψει. Είχαμε μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1 μονάδες…Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το πράγμα να μην φθάσει εκεί». Ο κ. Σόιμπελ υπενθύμισε στα ίδια συμφραζόμενα ότι σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσιζε υπέρ της συνέχειας, έστω και με ισχνή πλειοψηφία.

Πηγή: Deutsche Welle