ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές σε πρόστιμα ΦΠΑ, αποδείξεις και φόρο υπεραξίας

Οι αλλαγές σε πρόστιμα ΦΠΑ, αποδείξεις και φόρο υπεραξίας

Σε σειρά αλλαγών και διορθώσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και δηλώσεις αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε εντός των προσεχών ημερών να γίνουν αλλαγές σε «καυτά» σημεία του φορολογικού που έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στην αγορά και σε κοινωνικές ομάδες.

Δημοσίευμα της ''Καθημερινής'' αναφέρει ακόμη ότι έχει δοθεί ήδη εντολή στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξει εξορθολογισμός των προστίμων που αφορούν τις αποδείξεις και τον ΦΠΑ αλλά και να ελεγχθεί η σύμπτωση του νέου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των αντικειμενικών αξιών με τις διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση ακινήτων.

Υπό εξέταση είναι όχι μόνον η εκλογίκευση των προστίμων, ως προς το ύψος τους, αλλά και η παράμετρος της άμεσης επιβολής τους, ακόμη και από το πρώτο 24ωρο καθυστέρησης. Κρίσιμη παράμετρος είναι και η φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών καθώς το νέο καθεστώς προκαλεί σειρά ενστάσεων μεταξύ των στελεχών της συμπολίτευσης.

Ηδη, χθες, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συναντηθεί εκτάκτως αντιπροσωπεία του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του όχι μόνον από πράσινους βουλευτές αλλά και από κυβερνητικά στελέχη.

e74dc22412eef846b2e8ab8beed23571 XL

Προηγήθηκε σύσκεψη των κ. Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλου, Φίλ. Σαχινίδη, Ι. Κουτσούκου, κατά τη διάρκεια της οποίας οριστικοποιήθηκε η ατζέντα των θεμάτων που θα θέσει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος.

Αυτά αφορούν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών, τα βαριά πρόστιμα για την καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης του ΦΠΑ, την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, τον τρόπο της φορολόγησης των υπεραξιών για τη μεταβίβαση ακινήτων και, τέλος, τους περιορισμούς στον εκτελωνισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογούμενοι πλήρωσαν αλλά εμφανίζονται να χρωστάνε!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των φορολογικών προστίμων