«Μαύρη τρύπα» 1,750 δισ. στα ταμεία

«Μαύρη τρύπα» 1,750 δισ. στα ταμεία

Όπως δείχνουν τα τελικά κείμενα των προϋπολογισμών για το 2014, τα οποία ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, τα Ταμεία στους κλάδους των συντάξεων και των εφάπαξ θα έχουν φέτος συνολικό έλλειμμα 1,750 δισ.

Ειδικά για τα «ανοίγματα» στις κύριες συντάξεις (για τις οποίες έχουν αποκλειστεί νέες οριζόντιες μειώσεις) τα ελλειμματικά Ταμεία θα επιχορηγηθούν, κατά ένα μέρος, και από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που φέτος θα έχει πλεόνασμα 851 εκατ. ευρώ (έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις παρακρατούμενες εισφορές των συνταξιούχων και έξοδα 235 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Ημερησία», στην κορυφή των ελλειμματικών Ταμείων βρίσκονται, κατά σειρά:

- Το ΙΚΑ με προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ (10 δισ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές και 10,8 δισ. ευρώ οι δαπάνες για πληρωμές). Το έλλειμμα του κλάδου σύνταξης, με βάση την υπουργική απόφαση, «θα καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα, επιχορήγηση από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών που επιχορηγεί τα ελλειμματικά ταμεία καθώς και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης με διάθεση επιπλέον ποσού από τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ελλειμμα 19,6 εκατ. ευρώ θα έχει και ο λογαριασμός των εφάπαξ των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

giannis-vroutsis
-Ο ΟΑΕΕ με έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων (που θα «καλυφθεί» με τα ίδια μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν στο ΙΚΑ) καθώς προϋπολογίζει να εισπράξει έσοδα 3,855 δισ. ευρώ και να δαπανήσει 4,318 δισ. ευρώ. Επιπλέον ταμειακά ανοίγματα θα έχουν, ακόμη, οι τομείς ασφάλισης των ναυτικών πρακτόρων (-3,9 εκατ. ευρώ) και το επικουρικό των πρατηριούχων (-4 εκατ. ευρώ).

-Ο ΟΓΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 181,3 εκατ. ευρώ στην κύρια ασφάλιση (έσοδα 916,2 εκατ. ευρώ και πληρωμές 1,097 δισ. ευρώ) και επιπλέον 900.000 ευρώ στον Λογαριασμό των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας.

-Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα έχει έλλειμμα 66,2 εκατ. ευρώ (έσοδα 560,6 εκατ. ευρώ και έξοδα συμπεριλαμβανομένων των καταβολών εφάπαξ 626,9 εκατ. ευρώ). Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Ν. Καλάκος, προεξοφλεί στην «Η» ότι παρά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ (που θα φέρει μειώσεις στα καταβαλλόμενα ποσά) το Ταμείο δεν θα είναι σε θέση να «καλύψει» τις πληρωμές των εφάπαξ ούτε στους 25.472 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι «γλιτώνουν» τις νέες περικοπές, ενώ αναμένονται και νέες αιτήσεις.

-Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) αναμένει ελλείμματα στους κλάδους των εφάπαξ των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ (-18 εκατ. ευρώ), του ΟΤΕ (-11,8 εκατ. ευρώ), της Εμπορικής Τράπεζας (-2,2 εκατ. ευρώ) καθώς και στον τομέα ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ (-9,4 εκατ. ευρώ).

-Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που χορηγεί μηνιαίο μέρισμα στους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα εμφανίσει ταμειακό άνοιγμα 91,3 εκατ. ευρώ.

-Το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών (τομέας ΤΣΑΥ στο ΕΤΑΑ) προϋπολογίζει έλλειμμα 39,5 εκατ. ευρώ στον κλάδο της κύριας ασφάλισης (αναμενόμενα έσοδα 576,9 εκατ. ευρώ και πληρωμές 616,5 εκατ. ευρώ).

-Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα έχει ελλείμματα 5,4 εκατ. ευρώ στον κλάδο ανεργίας των δημοσιογράφων και επιπλέον 2,7 εκατ. ευρώ των τεχνικών Τύπου, 5,146 εκατ. ευρώ στον κλάδο ασφάλισης των εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Αθηνών, 3,8 εκατ. ευρώ στην επικουρική ασφάλιση των τεχνικών Τύπου, 568.000 στον κλάδο των ιδιοκτητών και 296.759 ευρώ στο εφάπαξ των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου Θεσσαλονίκης.

-Το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού προϋπολογίζει έλλειμμα 9,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής vs Υπουργείου Οικονομικών!

Στα 811 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου

 Μειώνουν τα πρόστιμα

Έρευνα: Σπίτια στη μισή τιμή και... απούλητα