«Να μην αποφασίζει ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης τη βιωσιμότητα Τραπεζών»

Newsroom Newsroom

«Να μην αποφασίζει ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης τη βιωσιμότητα Τραπεζών»

Κριτική στον τρόπο λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που θα τεθεί σε λειτουργία το 2014, άσκησε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος μιλώντας σε συνέδριο στην Πολωνία, επεσήμανε ότι από τη στιγμή που ο Νέος αυτός Μηχανισμός θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποιές τράπεζες είναι βιώσιμες και ποιές όχι, περιορίζεται η αποτελεσματικότητά του. Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται σε πολλά επίπεδα, γεγονός που σε μία διαδικασία όπως της εκκαθάρισης ενός πιστωτικού ιδρύματος αποβαίνει εις βάρος της αποτελεσματικότητάς της. Προς επίρρωσιν της θέσεώς του αυτής ο κ. Προβόπουλος ανέφερε τα επιτυχή αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, μετά την κρίση η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε με επιτυχία στην εκκαθάριση 12 τραπεζών. Από την εμπειρία αυτή προκύπτει ότι ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Provopoulos1

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ ο Μηχανισμός αυτός πρέπει να διαθέτει ένα αξιόπιστο απόθεμα κεφαλαίων. Τούτο αποτελεί όπως είπε μια σημαντική πρόκληση για την Ελληνική Προεδρία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε μια γενική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε μια διακυβερνητική συμφωνία, επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση, το Ενιαίο Ταμείο για την Εκκαθάριση θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των τραπεζών για μέγιστη περίοδο 10 ετών. Σε περίπτωση όμως που τα κεφάλαια δεν είναι επαρκή, η γενική προσέγγιση ορίζει ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι υπεύθυνες. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Προβόπουλος η συνέχιση της εθνικής χρηματοδότησης του Ταμείου έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, καθώς διατηρείται ο "ομφάλιος λώρος" μεταξύ των τραπεζών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Τέλος ο κ. Προβόπουλος πρότεινε να περιοριστεί η μεταβατική περίοδος των 10 ετών που προβλέπεται για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού αποθέματος ασφαλείας για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου. Και τούτο διότι ακόμη και μετά την παρέλευση μίας 10ετίας οι πόροι του Μηχανισμού μπορεί να εξαντληθούν. Για αυτό είναι αναγκαίο το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (Τραπεζών) να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές. Εκτίμησε δε ότι η εναρμόνιση του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων θα αποτρέψει την φυγή καταθέσεων στο μέλλον, σε περιόδους κρίσεων.

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Θα επιστρέψουν οι καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες το 2014

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved