ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Φως στο τούνελ βλέπουν οι επενδυτές στην Ευρωζώνη

Fitch: Φως στο τούνελ βλέπουν οι επενδυτές στην Ευρωζώνη

Αρχίζουν να βλέπουν με λίγη αισιοδοξία την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης οι επενδυτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Fitch Ratings.

Από την έκθεση προκύπτει ότι μόνο το ένα τρίτο ανησυχεί για μια παρατεταμένη ύφεση που θα εκτροχιάσει τις πιστωτικές αγορές, ενώ το ένα τέταρτο θεωρεί ότι τα θεμελιώδη θα επιδεινωθούν στα κράτη των αναπτυγμένων αγορών, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Παρ' όλα αυτά οι ανησυχίες για αποπληθωρισμό έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση θεωρούν επίσης ότι θα υπάρξει σωστή διαχείριση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Το 78% των επενδυτών θεωρεί πως οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ομαλά και εγκαίρως, χωρίς να απειλείται η οικονομική ανάκαμψη, και αυτό παρά την αστάθεια που θα προκληθεί στις αναδυόμενες αγορές από τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.

Η ανησυχία των επενδυτών για τις αναδυόμενες αγορές αφορά και τα κράτη αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά πως θα υπάρξει επιδείνωση των θεμελιωδών πιστωτικών συνθηκών και στα δυο «κομμάτια», ενώ, επιπλέον, οι επιχειρήσεις των αναδυόμενων αγορών θεωρούνται ως ο τομέας που θα αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση αναχρηματοδότησης τους επόμενους 12 μήνες.

Η δημοσκόπηση της Fitch έγινε από τις 8-31 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Ο οίκος Fitch επιθυμεί κατασχέσεις ακινήτων στην Ελλάδα!