ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tagesspiegel για ελληνική οικονομία: «Αχτίδα ελπίδας»

Tagesspiegel για ελληνική οικονομία: «Αχτίδα ελπίδας»

Για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο δημοσίευμα της Tagesspiegel με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα του Βερολίνου χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «αχτίδα ελπίδας» για τη χώρα και τους πολίτες της, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τα ελληνικά δημοσιονομικά να βρίσκονται για δεύτερη φορά εντός του 2014 στην ατζέντα των συζητήσεών τους. Επικαλούμενος τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού σε ελληνική εφημερίδα, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι πρόκειται για μία απόπειρα διάχυσης αισιοδοξίας. Όπως σχολιάζει: «Πολλοί Έλληνες είναι εξαντλημένοι μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Ο δείκτης ανεργίας ανέβηκε το Νοέμβριο του 2013 στο 28%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Ακόμη και όσοι εξακολουθούν να έχουν δουλειά, μπορούν να αποκτήσουν ολοένα λιγότερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών συρρικνώθηκε από το 2008 κατά 32%. Ως εκ τούτου, ο Σαμαράς χρειάζεται επειγόντως επιτυχίες».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση προθέσεων του κ. Σαμαρά να μειώσει τους φόρους υπό τον όρο της επίτευξης πλεονασμάτων, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι σε αυτά τα σχέδια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η άποψη της τρόικα. Όπως σημειώνει: «Οι τρεις εκπρόσωποι των πιστωτών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να συνεχίσουν τους ελέγχους. Στην Αθήνα ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν εγκαίρως πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 10 Μαΐου».

ΑΠΟΔΟΣΗ:DW

Διαβάστε επίσης

Fitch: Φως στο τούνελ βλέπουν οι επενδυτές στην Ευρωζώνη