ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει η Τρόικα

Eurogroup: Μέσα στην εβδομάδα επιστρέφει η Τρόικα

Μέσα στην εβδομάδα θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα η Τρόικα στην Αθήνα, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

O Eπίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το 2014 και το 2015.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, ωστόσο, σαφής εικόνα θα υπάρξει με την ανακοίνωση της Eurostat, στις 23 Απριλίου.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Η τρόικα θα επιστρέψει έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

STOURNARAS7123333

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η Τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Τρόϊκα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεών της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ.

VROUTSIS92389133

Σε ότι αφορά το αίτημα της Τρόικα για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην Τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Γιούροστατ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα