ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της ΕΕ ύψους 111 δισ. ευρώ

Εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της ΕΕ ύψους 111 δισ. ευρώ

Η ισοτιμία του ευρώ αναρριχήθηκε σε υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων, καθώς το δολάριο εμφανίζεται ασθενές μετά την ανακοίνωση νέων στοιχείων που καταδεικνύουν αδυναμία για την οικονομία των ΗΠΑ καθώς και μαζικών ρευστοποιήσεων αμερικανικών μετοχών και ομολόγων από διεθνείς επενδυτές.

Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στα 1,3757 δολάρια, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την αμερικανική στεγαστική αγορά και τον μεταποιητικό τομέα στην περιοχή της Νέας Υόρκης, τα τελευταία μίας σειράς απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία αύξησαν την πίεση στο δολάριο.

Τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 120 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο.

Ο επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη κ. Άλαν Ράσκιν σημείωσε ότι η καθαρή εκροή κεφαλαίων από τις αμερικανικές μετοχές το 2013, ανήλθε στο τεράστιο ποσό των 214 δισ. δολαρίων. Αντίθετα, σημειώθηκαν εισροές κεφαλαίων σε μετοχές της Ευρωζώνης ύψους 111 δισ. ευρώ. Το 2013 η Ευρωζώνη κατέγραψε ένα πλεόνασμα - ρεκόρ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ύψους 216 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ είχαν ένα έλλειμμα σχεδόν 400 δισ. δολαρίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, έχοντας στη διάθεσή του τις νέες προβλέψεις του επιτελείου της τράπεζας που θα φθάνουν για πρώτη φορά έως το 2016. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι νέες προβλέψεις θα δείχνουν πως ο πληθωρισμός, που ανέρχεται σήμερα σε ετήσιο ρυθμό στο 0,7%, θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ