ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Ελληνικά τρόφιμα στα γερμανικά ράφια

DW: Ελληνικά τρόφιμα στα γερμανικά ράφια

Φέτα και ελληνικό γιαούρτι είναι περιζήτητα στα γερμανικά σουπερμάρκετ. Σε εκδήλωση στο Αννόβερο παρουσιάστηκαν δυνατότητες και ευκαιρίες για την αύξηση της εξαγωγής ελληνικών τροφίμων.

Ο Κάϊ Ούμλεγκερ αποφεύγει να μιλά για δυσκολίες, αλλά για ευκαιρίες. Όπως υποστηρίζει, τέτοιες υπάρχουν αρκετές για τα ελληνικά προϊόντα. Ο ίδιος εισάγει εδώ και 25 χρόνια ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι εμπειρίες του με τους έλληνες εταίρους του είναι στην πλειονότητά τους θετικές. Όπως διαβεβαιώνει είναι “πιστοί, αξιόπιστοι και υπομονετικοί”. Μιλώντας στην συζήτηση για τις αιτίες της περιορισμένης διανομής ελληνικών τροφίμων στη γερμανική αγορά ο κ. Ούμλεγκερ εξέφρασε την άποψη ότι κυρίως ευθύνεται η μικρή αναγνωρισιμότητά τους. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αλλάξει:

«Δεν ανήκω σε αυτούς που ζητούν την παρέμβαση του κράτους. Στην προκειμένη όμως περίπτωση θα πρέπει το ελληνικό κράτος να στηρίξει τους παραγωγούς και τις εξαγωγικές εταιρίες να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική διαφήμισης για τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Κάτι ανάλογο έκανε παλιότερα η Γαλλία, η Δανία – ακόμη και η Γερμανία. Σήμερα, με τη δημιουργία μεγάλων παραγωγικών μονάδων σε αυτές τις χώρες η κρατική στήριξη έγινε περιττή. Στην Ελλάδα όμως το μέγεθος των επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι μικρό. Για αυτό το λόγο θα άξιζε τον κόπο να παρεχόταν για το επόμενο διάστημα κρατική στήριξη.»

Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στο Αννόβερο

Ανάλογες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας υποστήριξε ο Ραλφ Πόλε, διευθυντής της εταιρείας “Food- MadeinGermany”, μέλη της οποίας είναι παραγωγοί όλης της γκάμας των τροφίμων. Στόχος της εταιρείας είναι η προώθηση των γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Αυτό το πετυχαίνει οργανώνοντας εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, φέρνοντας σε επαφή γερμανούς παραγωγούς με διανομείς στο εξωτερικό.