ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουμπινί στο Bloomberg: O κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ έχει υποχωρήσει

Ρουμπινί στο Bloomberg: O κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ έχει υποχωρήσει

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώριο τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης, αποδυναμώνοντας παράλληλα και το ευρώ, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος, Nouriel Roubini, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε και στο 2012, την περίοδο που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδό της από το ευρώ πυροδοτώντας ανησυχίες για διάσπαση της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος βαθμός νομισματικής και πιστωτικής χαλάρωσης, ενδεχομένως και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, αποδυνάμωση του ευρώ, χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί η πιστωτική ανάπτυξη. O κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει» τόνισε.

Όπως εξήγησε, η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει τη δύναμη του ευρώ, καθώς το νόμισμα έχει ενισχυθεί κατά 3% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά τους τελευταίους 6 μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων της περιοχής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν αποτελούν μέρος της εντολής τους.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: «Η Ευρώπη αφήνει μετέωρο τον Σαμαρά»