ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Markit: Η ανάκαμψη της οικονομίας της ΕE επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο

Markit: Η ανάκαμψη της οικονομίας της ΕE επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο

Oι επιχειρήσεις μείωσαν εκ νέου τις τιμές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της εταιρείας Markit, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τις ανησυχίες περί αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης φαίνεται, ωστόσο, να έχει αρκετά ευρεία βάση και ο ρυθμός ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας είναι κοντά σε υψηλά επίπεδα 2,5 ετών. «Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή μίας περιοχής που ανακάμπτει. Δεν είναι μία θεαματική ανάκαμψη, αλλά κινείται ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση με δύο εξαιρέσεις – ιδιαίτερα της Γαλλίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον, προσθέτοντας ότι «η περιφέρεια έχει βγει από την ύφεση και η Γερμανία ανεβάζει στροφές».

Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI) της Markit, ο οποίος βασίζεται σε στοιχεία που δίνουν χιλιάδες επιχειρήσεις της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών και αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητάς τους, υποχώρησε στις 52,7 μονάδες – λίγο κάτω από τις 52,9 μονάδες που σημείωσε τον Ιανουάριο. Η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη από τις 53,1 μονάδες που ανέμεναν οι συμμετέχοντες σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αλλά ήταν για όγδοο μήνα υψηλότερη από το επίπεδο των 50 μονάδων, πάνω από το οποίο υποδηλώνεται αύξηση της δραστηριότητας. Ο κ. Ουίλιαμσον δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ανάπτυξη της οικονομίας (της Ευρωζώνης) με ρυθμό 0,5% στο τρέχον τρίμηνο, πάνω από το 0,3% που προβλεπόταν σε έρευνα του Ρόιτερ την περασμένη εβδομάδα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Γερμανίας αυξήθηκε σε υψηλό 32 μηνών στις 56,1 μονάδες, αλλά ο αντίστοιχος γαλλικός δείκτης μειώθηκε στις 47,6 μονάδες, κινούμενος κάτω από τις 50 μονάδες για τρίτο μήνα. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε οριακά στις 51,7 μονάδες από 51,6 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης PMI της μεταποίησης υποχώρησε στις 53 μονάδες από 54 μονάδες.

Διαβάστε επίσης

Ρουμπινί στο Bloomberg: O κίνδυνος κατάρρευσης της ΕΕ έχει υποχωρήσει