Σόρος: «Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε τα έκαναν μαντάρα»

Σόρος: «Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε τα έκαναν μαντάρα»

Δριμεία κριτική κάνει στην καγκελάριο Μέρκελ ο Τζωρτζ Σόρος.

"Η Μέρκελ δεν έχει καταλάβει ότι το ευρώ είναι το μέσο και όχι ο σκοπός", υποστηρίζει ο ουγγροαμερικανός επενδυτής.

«Η Γερμανία φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για κυρώσεις και ποινές, χωρίς να προσφέρει στην Ευρώπη ένα θετικό όραμα, όπως έκαναν τότε οι Αμερικανοί στην περίπτωση της Γερμανίας» τονίζει.

Ο Τζορτζ Σόρος, αναφέρει μεταξύ άλλων τα παραπάνω, στο βιβλίο-συνέντευξη προς τον συντάκτη του DerSpiegel Γκρέγκορ-Πέτερ, που έχει τίτλο «Στοιχηματίζοντας υπέρ της Ευρώπης». Στη σχετική σχολιαστική προδημοσίευση που φιλοξενεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνεται: «Έγκαιρα, πριν από τις ευρωεκλογές, ο επενδυτής παίρνει τον λόγο… και ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την διαχείριση της ευρωκρίσης και κυρίως με τη γερμανική κυβέρνηση».

Δριμεία κριτική ασκεί σε Μέρκελ και Σόιμπλε ο Σόρος

 «Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση και παρά λίγο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες… η Γερμανία πήρε πάνω της τόσα βάρη όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Από την άλλη πλευρά, η Άγκελα Μέρκελ αντιδρά όσο κανένας άλλος στο ενδεχόμενο να στηρίξει άμεσα την νότια Ευρώπη, παρά την αρνητική ανάπτυξη και την τρομακτική υπερχρέωση της. Κι αυτό, μολονότι η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας είναι σήμερα τόσο καλή όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον Σόρος, το σοβαρότερο σφάλμα της Μέρκελ, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους ήταν ότι ανακάλεσε την υπόσχεση ευθύνης. 'Ένας για όλους και όλοι για έναν- και αυτό καθ' όλη τη διάρκεια της ευρωκρίσης».

«H Γερμανία παίζει στην Ευρώπη το ρόλο του TeaParty στην Αμερική»

Στην πραγματικότητα, ο ουγγροαμερικανός μεγαλοεπενδυτής ζητά ένα «δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη, χρηματοδοτούμενο από τη Γερμανία», παρατηρεί η Handelsblatt και εξηγεί: «Ο Σόρος θεωρεί χίμαιρα την ιδέα μιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης που θα στηρίζει την ανάπτυξη, για την οποία κάνει λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε».

Και η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί τα ευρωομόλογα καλή λύση, όχι επειδή θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερες τις χώρες της κρίσης, αλλά επειδή θα τους διασφαλίσουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να εφαρμόσουν τις δέουσες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

πηγη DW