ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Σκεπτικισμός για τον συντονισμό των κεντρικών τραπεζών

Bundesbank: Σκεπτικισμός για τον συντονισμό των κεντρικών τραπεζών

Επιφυλακτικός σχετικά με τον συντονισμό μεταξύ κεντρικών τραπεζών δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Γιενς Γουίντμαν, ενώ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τους συγκεκριμένους στόχους ανάπτυξης που τίθενται από τους G20.

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πιθανώς να συμφωνήσουν να τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος για την ταχύτερη παγκόσμια ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των υπουργών Οικονομικών, όπου οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες καλούνται επίσης να συντονίσουν τις πολιτικές προκειμένου να αποφευχθούν οι «εκπλήξεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αναδυόμενες αγορές.

«Είμαι επιφυλακτικός για τον συντονισμό της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο της συνάντησης των G20», είπε στο Reuters ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιενς Γουίντμαν, σημειώνοντας πως υπάρχουν όρια στον βαθμό του συντονισμού.

Ο συντονισμός αυτός ήταν δύσκολος να επιτευχθεί διότι κάθε κεντρική τράπεζα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις δικές της οδηγίες, αν και κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν παρακολουθούν τις συνέπειες των ενεργειών τους σε άλλες χώρες.

Ο κ. Γουίντμαν καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες των G20 για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την μελλοντική εξέλιξη γύρω από την απασχόληση, ωστόσο επεσήμανε ότι η προοπτική να τεθούν ποσοτικοί στόχοι ανάπτυξης σε επίπεδο G20 είναι «κατά την άποψή μου προβληματική».

Προέτρεψε επίσης τις αναδυόμενες χώρες να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πρόσφατης αστάθειας των αγορών.