ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Στόχος η αύξηση ρυθμού ανάπτυξης κατά 2% την επόμενη πενταετία

G20: Στόχος η αύξηση ρυθμού ανάπτυξης κατά 2% την επόμενη πενταετία

Την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης κατά επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες την προσεχή πενταετία έθεσαν ως στόχο οι χώρες της ομάδας G20 και δεσμεύτηκαν οι κεντρικές τους τράπεζες να συνεχίσουν να επικοινωνούν «σαφώς» τη νομισματική τους πολιτική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των G20 στο Σίδνεϊ, για την αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με τη σημερινή τάση, οι χώρες δεσμεύονται να αναπτύξουν φιλόδοξες αλλά ρεαλιστικές πολιτικές.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να «επικοινωνούν σαφώς» και να παρακολουθούν με προσοχή τις επιδράσεις των πολιτικών τους στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, η G20 εξέφρασε τη βαθιά λύπη της που οι μεταρρυθμίσεις για τις ποσοστώσεις και τη διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες αποφασίστηκαν το 2010, δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζονται.

«Προτεραιότητά μας παραμένει η επικύρωση των μεταρρυθμίσεων του 2010 και καλούμε τις ΗΠΑ να τις επικυρώσουν πριν από την προσεχή σύνοδό μας τον Απρίλιο», αναφέρουν στην τελική ανακοίνωση.

Η συμφωνία του 2010 προβλέπει διπλασιασμό του αποθεματικού κεφαλαίου (μερίδια) και αναδιανομή των μετοχών υπέρ των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ ο θεσμός από την ίδρυσή του τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και τις Ευρώπης. Ωστόσο το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει μπλοκάρει την μεταρρύθμιση.