ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις

Φοροδιαφυγή: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις

Με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, ξεκινά η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τις εφορίες και τα τελωνεία να ξεκινούν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα και με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2014-2015, θα γίνονται διασταυρώσεις σε καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ, τιμολόγια, ακόμη και συνταγές γιατρών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αναμένεται να φτάσουν τους 316.000 μέσα στο τρέχον έτος.

Στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται οι εφορίες οι οποίες θα προχωρήσουν σε τουλάχιστον 116.000 φορολογικούς ελέγχους, καθώς και τα τελωνεία με άλλους 200.000 ελέγχους. Από την εξόρμηση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένει από πρόστιμα και τέλη ένα ποσό που θα αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

SDOE

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο, «χέρι» θα μπαίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 1000 ευρώ. Όπως φαίνεται, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα βρεθούν για μια ακόμη φορά οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Όπως προβλέπει η Γενική Γραμματεία, μέσα στο 2014 αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από μία δεξαμενή 53 δισ. ευρώ που θεωρούνται «παλαιά» χρέη, καθώς επίσης το 30% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισ. Ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Βουλευτές ΝΔ: Δώστε τα ονόματα των δημάρχων που φοροδιαφεύγουν

Στα 45 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Φοροδιαφυγή: Πολιτικός «ξέχασε» να δηλώσει 55.000 ευρώ