Άγρια κόντρα για τις τράπεζες με ωμούς εκβιασμούς!

Άγρια κόντρα για τις τράπεζες με ωμούς εκβιασμούς!

Δημοσίευμα των Financial Times ταράζει τα νερά. Την κρίσιμη ώρα των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι χρειαζόμαστε άλλα 20 δις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Λίγο πριν η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και στις 27 Φεβρουαρίου γίνει συνάντηση Προβόπουλου – τρόικα, έρχονται οι Financial Times για να ταράξουν τα νερά, αναδεικνύοντας ακόμα και σενάρια εκβιασμού!

Οι Financial Times αναφέρουν πως σύμφωνα με την τρόικα οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών φτάνουν στα 15 δις ευρώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το ποσό που απαιτείται είναι το πολύ 6 δις ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η διαφωνία με την τρόικα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με το ΔΝΤ να απειλεί πως, εαν η Ελλάδα επιμείνει στον αριθμό των 6 δις ευρώ, θα δημοσιεύσει δικούς τους υπολογισμούς που επεκτείνουν τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δις ευρώ!

Ωμός εκβιασμός στην ουσία, στην προσπάθεια της κυβέρνηση να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Η κυβέρνηση «ποντάρει» στο μαξιλάρι ασφαλείας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο όμως φέρεται να μην ξεπερνά τα 10 δις ευρώ. Με βάση λοιπόν, τους υπολογισμούς της τριμερούς επιτροπής, δημιουργείται νέο κενό 5 δις.
Η χρονική στιγμή του δημοσιεύματος, δεν είναι τυχαία, καθώς σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, ενώ από την άλλη, τράπεζες και τρόικα είναι στην τελική ευθεία για το επόμενο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης.

Να θυμίσουμε επίσης, ότι η τριμερής επιτροπή αρνούνταν πεισματικά τους τελευταίους μήνες, να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Διαβάστε επίσης:

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

«Χέρι» στο πρωτογενές πλεόνασμα βάζει η τρόικα

Πρώτη ένδειξη για το πλεόνασμα αναμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup