ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

DW: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Ο Φινλανδός επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τον συνολικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014 και προβλέπει +1,2% για την ευρωζώνη (έναντι αρνητικού προσήμου το 2013) και +1,5% για το σύνολο της ΕΕ.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ανάπτυξη στην ΕΕ παραμένει «εύθραυστη» κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.΄Οσο για την Ελλάδα, προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης +0,6% μέσα στο 2014 για πρώτη φορά μετά από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης. Μάλιστα το 2015 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει το +2,9%, σύμφωνα πάντα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Όλι Ρεν, ενώ τόνισε ότι «αναμένεται» να επιτύχει και πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό (για την επιβεβαίωση του οποίου προφανώς αναμένει και ο ίδιος τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν πιθανότατα στα τέλη Απριλίου).

«Προσοχή στον πληθωρισμό»

Για μία ακόμη φορά, ο Όλι Ρεν εστίασε την προσοχή του στον χαμηλό πληθωρισμό, τονίζοντας ότι «στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, γιατί αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα» και αντικρούοντας εμμέσως τα επιχειρήματα όσων ζητούν αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης για την καταπολέμηση της κρίσης. Επανέλαβε ότι το πρόβλημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω δημοσιονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Πάντως χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι οι θετικοί δείκτες ανάπτυξης φαίνεται να στηρίζονται όλο και περισσότερο στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Επιπλέον, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κάνει λόγο για αύξηση των δεικτών εμπιστοσύνης στις «ευπαθείς χώρες» περιλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς και για μείωση στα spreads των ομολόγων. Στο οικονομικό περιβάλλον εκτός ευρωζώνης ο Όλι Ρεν προβλέπει ανάπτυξη +4% για το 2014, σημειώνοντας ότι και η Κίνα σταθεροποιείται σε πιο «βιώσιμους δείκτες».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων