ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Αναμένει το Eurogroup την έκβαση των επαφών στην Ελλάδα με την Τρόικα

Εν αναμονή της έκβασης των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας τελεί το Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες.

«Περιμένουμε να δούμε αν θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από τη Δευτέρα. Θα δούμε», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. O ίδιος διευκρίνισε πως όταν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αποσταλεί η έκθεση αξιολόγησης στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, να διεξαχθεί συζήτηση επί της έκθεσης αυτής και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομίας. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλησε να πει ποιά είναι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το ύψος της επόμενης δόσης που πρόκειται να εγκριθεί.

Ο ίδιος, δεν απάντησε αν τελικά αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σε μικρές υποδόσεις. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για σημαντικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος για την αποπληρωμή των ομολόγων στα μέσα Μαΐου. Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές. Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την επικύρωση της Eurostat στις 23 Απριλίου και ότι τo Eurogroup δεν μπορεί να βασίζεται σε ενδιάμεσες προβλέψεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μεγάλες αποφάσεις θέλουμε απόλυτη βεβαιότητα». Ερωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και «συγκεχυμένη εικόνα».

11ed4e636d4dbef84acf95b20c4ffdbd XL

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των stress tests που έγιναν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτών που πρόκειται να γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Οκτώβριο του 2014. «Εάν ήμουν στη θέση της Ελλάδας, θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Διευκρίνισε, τέλος, ότι η διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ, ούτε του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Τακτική υποχώρηση στις επιταγές της Τρόικας για τα «εργαλεία» του ΟΑΣΑ