ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί εξαθλίωσης για τους μακροχρόνια άνεργους

Μισθοί εξαθλίωσης για τους μακροχρόνια άνεργους

Μισθούς εξαθλίωσης για τους μακροχρόνια άνεργους φέρνει η κυβέρνηση μέσα από την κατάργηση των τριετιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», οι πρώην μισθωτοί που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες θα προσλαμβάνονται χωρίς να μετράει η προϋπηρεσία τους, οι τριετίες δηλαδή, με τον κατώτατο μισθό, ενώ φθηνότερα από 29,30 ευρώ έως 87,90 ευρώ (ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους) θα "κοστίζουν", κάθε μήνα, οι μακροχρόνια άνεργοι στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο μέτρο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα. και, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σχεδιάζεται να νομοθετηθεί ως «ειδική δράση» - «κίνητρο» για την υποβοήθηση των προσλήψεων της συγκεκριμένης ομάδας ανέργων.

Ο μισθός αυτός θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άτομα της συγκεκριμένης ομάδας μέσω του ΟΑΕΔ και, μάλιστα, με την προϋπόθεση να μην απολύσουν προσωπικό.

9149 ph1

Με τη νομοθέτηση της προσαύξησης του 5%, οι νέοι κατώτατοι μισθοί για πρόσληψη υπαλλήλων που προέρχονται από τις επίσημες λίστες των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ (483.548 άτομα ήταν τον Ιανουάριο), θα είναι 586,08 ευρώ (χωρίς προϋπηρεσία), 615,38 ευρώ για όσους είχαν προϋπηρεσία 3 – 6 ετών (αντί των 644,69 ευρώ), 644,68 ευρώ για προϋπηρεσία 6-9 ετών (αντί των 703,30 ευρώ) και θα φτάνουν τα 673,98 ευρώ (αντί των 761,90 ευρώ) για όσους είχαν συμπληρώσει έως τις 14Φεβρουαρίου του 2012 πάνω από 9 χρόνια προϋπηρεσίας. Το "κούρεμα" των προσαυξήσεων των τριετιών δεν θα ισχύει για τους εργατοτεχνίτες (οι ισχύουσες προσαυξήσεις του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου είναι της τάξης του 5% και ιδιαίτερα χαμηλές, από 1,31 ευρώ – 7,85 ευρώ).

Ωστόσο, με τη μείωση της προσαύξησης, από το 10% στο 5%, "ευθυγραμμίζεται" το κόστος των τριετιών των νέων υπαλλήλων – πρώην μακροχρόνια ανέργων με τα ήδη ισχύοντα για τους εργατοτεχνίτες.

Ο ειδικός μισθός των μακροχρόνια ανέργων (όπως και το αντίστοιχο ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες) θα ισχύει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016, αφού από την 1/1/2017 το Μνημόνιο επιβάλλει την εφαρμογή ενός ενιαίου νομοθετημένου κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα και σε ποιους χρωστά η Ελλάδα

Παραμένει το χάσμα με την τρόικα - Το πρωί οι νέες διαπραγματεύσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας:Δεν τίθεται θέμα απολύσεων