ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη η σύμβαση: Διατηρούνται οι τριετίες και το επίδομα γάμου

Υπεγράφη η σύμβαση: Διατηρούνται οι τριετίες και το επίδομα γάμου

Τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και τη διατήρηση των «παγωμένων» τριετιών αποφάσισαν μετά από διαπραγματεύσεις – εξπρές ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς, καθώς προχώρησαν στην υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Με την υπογραφή της σύμβασης οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν πολιτικό μήνυμα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα και είναι έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούν το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η μοναδική καινούρια ρύθμιση που εντάχθηκε στη νέα σύμβαση είναι η παροχή αυτοτελούς δικαιώματος γονικής άδειας τρεισήμισι μηνών και στον πατέρα, αν δεν κάνει χρήση του δικαιώματος την ίδια περίοδο η μητέρα. Συγκεκριμένα, οι δύο γονείς μπορούν ακόμα και να δηλώσουν στον προϊστάμενό τους ότι θέλουν να κάνουν και οι δύο χρήση του, αλλά σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, δύο μήνες ο ένας, ενάμιση ο άλλος.

Για τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, η υπογραφή της σύμβασης είναι μία από τις τελευταίες του δράσεις πριν παραδώσει τον Μάιο τα ηνία του ΣΕΒ στον νέο πρόεδρο Θεωδωρο Φύσσα

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πετύχαμε να υπογράψουμε συμφωνία. Τώρα ας δουλέψουμε για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επισήμανε ότι η συμφωνία υπεγράφη υπό τη σκιά των νέων μνημονιακών νόμων και συμπλήρωσε ότι «υπογράφουμε με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας. Θα αγωνιστούμε για να εισακουστούμε και να λειτουργούν ελεύθερες οι διαπραγματεύσεις».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΕΒ που πέρυσι δεν είχε υπογράψει την ΕΓΣΕΕ, φέτος συγκρότησε κοινό μέτωπο με τη ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των τριετιών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΕΒ: Συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου