ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: Όχι άλλος χρόνος στη Γαλλία για το έλλειμμα

Γιούνκερ: Όχι άλλος χρόνος στη Γαλλία για το έλλειμμα

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ότι είναι κατ’ αρχήν αντίθετος στο να δοθεί στη Γαλλία επιπλέον χρόνος για να μειώσει το δημοσιονομικό της χρέος.

Η Γαλλία, που έχει ήδη λάβει επιπλέον περιθώριο ως το 2015 για να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δεν μπορεί να λάβει ακόμη μία φορά χάρη», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.

Ο Γιούνκερ, που έχει μεταβεί τη Γερμανία με την ευκαιρία του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για τις ευρωεκλογές, εκτίμησε ότι η Γαλλία «πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού όπως όλοι οι άλλοι».

Ήδη μία ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, που αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, δήλωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει με τις Βρυξέλλες τον «ρυθμό» μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Μια νέα παράταση στη Γαλλία σίγουρα δεν θα χαροποιούσε το Βερολίνο, που τάσσεται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Εξάλλου ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φροντίσει ώστε να γίνονται «αυστηρά σεβαστοί οι κανόνες».

Διαβάστε επίσης:

Θα περνούν και οι αποδείξεις από αγορές στο εξωτερικό