ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους»

«Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, τονίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πεδίο της αντιμετώπισης της ευρωκρίσης.

«Η Άγκελα Μέρκελ που την Παρασκευή πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να μιλήσει σε παρόμοιους τόνους και εάν –όπως υποστηρίζεται- η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, τότε και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν σίγουρα εγκαταλείψει την προβληματική ζώνη», επισημαίνει ο Χένρικ Μίλερ. Ο καθηγητής Οικονομικής Δημοσιογραφίας στο Πολυτεχνείο του Ντόρτμουντ και πρώην αναπληρωτής αρχισυντάκτης του manager magazin, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν αυτό το κλίμα αισιοδοξίας. «Πράγματι οι (σ.σ. Deutsche Welle: προβληματικές) χώρες έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, η οποία αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς, ωστόσο από την άλλη πλευρά τα βάρη του παρελθόντος είναι τόσο πιεστικά με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλές χώρες να παραμένει ρευστή», επισημαίνει ο Χένρικ Μίλερ και διευκρινίζει: «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τώρα αρχίζει η ανάκαμψη. Είναι πιθανόν να απαιτηθούν περαιτέρω δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων και απομειώσεις χρεών».

Ο γερμανός καθηγητής παραδέχεται ότι και οι τέσσερεις χώρες της κρίσης έγιναν ανταγωνιστικότερες, παραπέμποντας στα εμπορικά τους ισοζύγια και τονίζοντας ότι οι χώρες αυτές, «όχι μόνο εισάγουν λιγότερα αλλά εξάγουν και περισσότερα». Ωστόσο, διευκρινίζει ο Χένρικ Μίλερ, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται επώδυνες προσαρμογές. «Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, άλλοι βρήκαν αλλού δουλειές με σαφώς χαμηλότερες απολαβές, ενώ άλλοι συνεχίζουν να ψάχνουν για δουλειά», τονίζει ο γερμανός αναλυτής.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τον τεράστιο όγκο του ελληνικού χρέους, ο κ. Μίλερ προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατή αυτό να μειωθεί με διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα, όπως υπολογίζει ο ΟΟΣΑ. «Για τον λόγο αυτόν, η διαπίστωση ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω 'κούρεμα' του χρέους δεν συνιστά πρόκληση πανικού», παρατηρεί ο γερμανός αναλυτής, προτείνοντας εναλλακτικά την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων.

Ο καθηγητής Οικονομικών στην Ανώτατη Σχολή ESMT του Βερολίνου και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ.Γιοργκ Ρόχολ υποστηρίζει ότι για να υπάρχει κατά προσέγγιση η δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα, θα πρέπει για πολλά χρόνια να έχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. «Η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν αλλάζει τίποτε στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», προειδοποιεί ο Ρόχολ, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτο ένα «κούρεμά» του.

πηγη DW

Διαβάστε επίσης

FAZ: Αμφιβολίες για το πρωτογενές πλεόνασμα