ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιμήκυνση 50 ετών αντί για κούρεμα»

«Επιμήκυνση 50 ετών αντί για κούρεμα»

Για σχέδιο των ευρωπαίων εταίρων να επιμηκύνουν το ελληνικό χρέος από 30 έως 50 έτη, μεταφέροντάς το στις επόμενες γενιές, αποφεύγοντας το κούρεμα, κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters.

Αφού αναφέρεται με άκρως κολακευτικά λόγια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «μετά από τέσσερα χρόνια και μόλις δύο χρόνια μετά την απώλεια σημαντικών κεφαλαίων για τους ιδιώτες από το PSI», το Reuters αναλύει τα σχέδια της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ε.Ε.

«Παρά την επιστροφή στις αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά σπό την ημέρα που θα χρηματοδοτείται επαρκώς μόνο από τις αγορές και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια τα επόμενα δύο χρόνια».

Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, ο λόγος για τον οποίο η πώληση 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά είναι γιατί οι επενδυτές προβλέπουν ελάφρυνση του χρέους.

«Η ελάφρυνση του χρέους έχει προεξοφληθεί και η αγορά περιμένει την άμεση αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Επιπλέον, η αγορά αναμένει μείωση του δημόσιου χρέους και καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο Αλεσάντρο Τζιανσάντι, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.

Αντίθετα με την ολοκληρωτική άφεση του χρέους είναι τα κράτη-πιστωτές της βόρειας Ευρώπης, καθώς «θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανταμειφθεί ουσιαστικά η ελληνική κακοδιαχείρηση του παρελθόντος. Κάτι που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και οι ευρωσκεπτικιστές θα μπορούσαν να προσβάλουν ενδεχόμενη διαγραφή χρέους προσφεύγοντας στο συνταγματικό δικαστήριο».

Διαβάστε επίσης:

«Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους»